ATRACTII IN TRANSILVANIA

Judetul Mures, situat in regiunea istorica Transilvania, are resedinta de judet in Targu-Mures si este unul dintre cele mai vizitate judete din Romania. Este judetul multietnic in care convietuiesc deopotriva romani, maghiari si sasi, influenta etnica fiind prezenta in obiceiurile, traditiile zonei, precum si in arhitectura localitatilor.

Cetatea Sighisoara, situata in orasul cu acelasi nume, a devenit patrimoniu mondial al UNESCO incepand cu anul 1999 si este considerata cea mai mare cetate medievala din Europa locuita neincetat, dar si cea mai bine conservata cetate oraseneasca din Transilvania.
Cetatea merita vizitata datorita farmecului sau medieval, dat de strazile pietruite, scara din lemn, turnul cu ceas si cladirile care inca si-au pastrat arhitectura gotica. In fiecare an, in cetate se organizeaza Festivalul „Sighisoara Medievala”, primul spectacol festival dedicat promovarii culturii si obiceiurilor medievale, care, impreuna cu cetatea in sine, atrag anual mii de turisti, atat din tara, cat si din strainatate.

Platoul Breite
In vecinatatea orasului Sighisoara, puteti descoperi un ecosistem unic in Europa, respectiv cel mai mare, reprezentativ si bine conservat habitat de pasune impadurita cu goruni si stejari multiseculari din centrul si estul Europei. Rezervatia Breite te asteapta sa descoperi peste 600 de arbori cu varste cuprinse intre 400 si 600 de ani; peste 40 de specii de gandaci, unele dintre ele pe cale de disparitie; peste 270 de specii de fluturi de zi si de noapte, multe dintre ele protejate la nivel international; specii de broaste testoase, serpi, soparle si ciocanitori. La marginea padurii vegheaza unul dintre cei mai batrani stejari din rezervatie, cu circumferinta de peste 7,1 m si o varsta estimata la peste 700 de ani.

Saschiz
Situat la 20 de km de Sighisoara, Saschiz, celebru pentru ceramica sa si nu numai, este una din cele mai fermecatoare asezari rurale din Transilvania, aerul medieval, istoria si traditiile acestei mici comune fiind apreciate inclusiv de printul Charles de Wales in multiplele sale vizite pe aceste meleaguri.

Biserica Evanghelica Fortificata din Saschiz, construita la sfarsitul secolului al XV-lea de colonistii sasi, este principala atractie a localitatii, afland-se sub protectia patrimoniului mondial UNESCO. Aici, puteti admira orga adusa de la Brasov in 1788, fiind in top cele mai mari din Transilvania. Nu puteti rata experienta de a realiza propriul obiect ceramic, sub indrumarea maestrului din atelierul de ceramica, precum si de a degusta celebrele dulceturi de Saschiz, preparate din rubarba, zmeura, fragi si capsuni, extrem de apreciate de cunoscatori.

Sovata
Mica, cocheta, plina de viata si de farmec, Sovata este o statiune balneoclimaterica de sezon permanent, recunoscuta la nivel european inca din anul 1850.
Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentratie salina de pe planeta, si-a primit numele datorita formei sale de piele intinsa de urs, apa sarata avand proprietati terapeutice pentru o multitudine de afectiuni. Inconjurata de dealuri impadurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si, nu in ultimul rand, de Muntele de Sare Praid, statiunea ofera posibilitati excelente pentru odihna, relaxare si vindecare.
O escapada in piata cu obiecte traditionale, desfatarea simturilor intr-unul din SPA-urile moderne din statiune, degustarea delicateselor locale – celebrul langos cu smantana si branza sau un KürtÅ‘skalács proaspat, cald si imbietor, calatoria de aproape doua ore cu Mocanita – trenul condus de o locomotiva abur, plimbarile de seara pe traseele consacrate ale muntelui Gurghiu, o cina la Campu Cetatii – unde se poate savura pastrav proaspat pescuit cu mamaliguta – si, nu in ultimul rand, o vizita la Salina Praid sunt doar cateva din ingredientele unei escapade memorabile la Sovata.

Transilvania Motor Ring
Transilvania Motor Ring (TMR), primul circuit de sporturi cu motor din Romania realizat la standarde europene, poate gazdui orice fel de competitie auto, moto si ciclista destinata unui circuit de asfalt. Complexul, aflat in localitatea Cerghid, poate fi inchiriat pentru organizarea de evenimente publice sau private, competitii sportive, scoli de pilotaj, lansari, expozitii, prezentari, workshop-uri si team building-uri.

Padurea Mociar
Padurea Mociar, situata la mica distanta de orasul Reghin, intre satele Solovastru, Beica de Jos si Gurghiu, este o rezervatie forestiera inca din anul 1932. A fost studiata de-a lungul timpului de numerosi biologi, care au declarat unanim ca este cea mai batrana padure din Romania. Padurea are o suprafata de 48 ha si gazduieste peste 300 de arbori seculari protejati de lege, respectiv fagi si stejari, cu varste cuprinse intre 650 si 700 de ani.

Salina Turda, un adevarat muzeu de istorie a mineritului in sare, este situata in zona Durgau-Valea Sarata din Turda si este cel mai spectaculos subteran din lume, modelat de oameni, fiind recunoscuta ca destinatie importanta de tratament pentru proprietatile ei curative. Acest subteran a fost creat de oameni, sapand in sarea depusa dupa evaporarea marii care acoperea toata regiunea in urma cu milioane de ani. in prezent, daca ar fi necesar, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul pentru intreaga planeta timp de 60 de ani.

Valea Superioara a Muresului
Daca doriti sa descoperiti una dintre cele mai frumoase zone ale Transilvaniei, porniti in explorarea Vaii Muresului. Scaunul Domnului este un platou muntos spectaculos, fiind printre cele mai cunoscute puncte turistice ale Parcului Natural Defileul Muresului Superior. Situat deasupra comunei Deda Bistra, la o inaltime de 1.381 m, acesta ofera o minunata panorama a intregii zone, spre Valea Bistrei si, mai indepartat, spre valea Muresului, inclusiv a crestelor Muntilor Calimani.

Parcul National Calimani se intinde pe o suprafata de aprox. 24.000 de hectare, in nordul Carpatilor Orientali. Cu peisaje si ecosisteme unice, specii rare de flora si fauna, parcul favorizeaza desfasurarea diverselor activitati turistice: drumetii, excursii, ciclism montan, echitatie, schi de fond, schi de tura, observarea pasarilor si a animalelor. Pentru cei interesati sunt puse la dispozitie pachete turistice: cu ghid, cu cai, junior ranger, foto safari.

Rezervatia Zau de Campie
Rezervatia naturala a bujorilor de stepa, un loc unic in Romania si in Europa, a fost declarata arie protejata in anul 2000 si are ca scop protejarea bujorului de stepa. Faima rezervatiei botanice de la Zau de Campie, situata in judetul Mures, a depasit granitele Romaniei, astfel incat de cativa ani sosesc pe aceste meleaguri oaspeti din tari precum Ungaria, Italia, Rusia sau Germania, pentru a admira bujorii. Rezervatia in suprafata de 3,5 ha cuprinde circa 50.000 de bujori.

Fabrica de instrumente muzicale de la Reghin, „Orasul Viorilor” este cea mai mare fabrica de acest gen din Europa! La Reghin functioneaza doua fabrici de instrumente muzicale, dar si numeroase ateliere de lutieri, iar in marile sali de concerte din lumea intreaga rasuna acordurile instrumentelor create in „Orasul Viorilor”.

Castelul Bethlen
La 10 km de Danes, in satul Cris, in mijlocul unui minunat parc dendrologic, se afla un castel cu o istorie zbuciumata, apartinand unei familii cu vechi traditii. Fortareata construita de familia Bethlen, conceputa dupa modelul german, a fost transformata in castel in anul 1400 si restaurata in stil renascentist in anii 2000. Mostenitorii familiei Bethlen, Aniko, Eva si Agnes traiesc si astazi in Targu-Mures.

Castelul Teleki – Gornesti
Castelul s-a construit intre anii 1772-1803, intr-un stil baroc de inspiratie Grassalkovich. Arhitectura cladirii este unica, cel mai reprezentativ element arhitectural al cladirii reprezentandu-l fatada principala, cu elemente decorative lucrate cu lux de amanunte. Castelul poate gazdui nunti, baluri, concerte (max. 120 de persoane), conferinte, mese corporative. Vara, in gradina castelului sunt organizate tabere, festivaluri, nunti in aer liber, concerte. in localitatea Gornesti se afla chiar si doua pensiuni, cu o capacitate totala de 120 de persoane.
Castelul Kemény, o bijuterie in stil renascentist, se afla aproape de Drumul National 15 Reghin-Toplita si este un ansamblu arhitectonic construit de familia Kemény in localitatea Brancovenesti, judetul Mures. Castelul a fost nationalizat la data de 2 martie 1949, fiind utilizat ca inchisoare, scoala de corectie, respectiv centru de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica. La sfarsitul lunii septembrie 2014, castelul a revenit in posesia familiei Kemény, fiind deschis publicului larg.

Castelul Regal de Vanatoare de la Lapusna este situat la o altitudine de 815 m, in comuna Ibanesti, sat Lapusna, intr-o zona montana deosebita. Castelul se afla la 45 de km de Reghin, in Muntii Gurghiului, pe valea cu acelasi nume. Edificiul a fost construit intre anii 1925-1926, insa a fost finalizat si decorat abia in 1933. A apartinut regilor Romaniei (Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai I) pana in anul 1949, cand a fost nationalizat. In perioada in care Nicolae Ceausescu s-a aflat la conducerea statului, Castelul de la Lapusna a devenit castel de vanatoare, iar aici au poposit nume mari ale politicii internationale, cum ar fi Nikita Hrusciov, secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.